onsdag 15 december 2010

Mörkrädd

Det gick en dokumentär om Wikileaks på SvT i Söndags, den finns tillgänglig på SvtPlay fram till den 16:e januari. Jag föreslår att ni alla går in och tittar på den, och tar en ordentlig jävla funderare på vad fan det är som händer. I alla fall fram tills dom börjar prata om våldtäkten som Assange anklagas för. Efter det är den inte särskilt intressant, för min del.
Länk har ni HÄR.

Det som äcklade mig allra mest och fick mina ögon att tåras var följande händelser och kommentarer. Bäst återgivning får ni naturligtvis av att titta på dokumentären.

Amerikansk militär har precis skjutit ner en grupp män, av anledningar som man inte får reda på. En av männen har överlevt och försöker krypa ifrån platsen svårt skadad.
Då stannar en svart minibuss och följande kommentarer utspelas mellan militären:

-Det kommer personer till platsen och plockar upp kroppar och vapen.
-Ska vi öppna eld?
-Vi behöver en läkare här!
-De plockar upp den sårade.
-Jag försöker få tillstånd att öppna eld.
-Kom igen, låt oss skjuta!
-En svart bil plockar upp kropparna. Vi begär tillstånd att öppna eld.
-Uppfattat. Ni kan öppna eld.
-Vi har klartecken.
-Kom igen.
-Klart!
-Klart.

Efter att dom skjutit ett tag och det inte verkar finnas några överlvande kvar på platsen hör man följande:

-Oh yeah, kolla rakt igenom vindrutan!
-Haha!
-Det var 4-5 personer i bilen. Jag räknar till 12-15 döda.
-Spana in dom döda svinen!
-Snyggt jobbat!

Efter detta anländer marktrupper och de får reda på att det befann sig barn i bilen, då hör man detta fruktansvärda:

-De får skylla sig själva när de tar med sig barn i strid.
-That's right

Faktum var att det var en familj, en pappa som körde sina barn till skolan, som kom förbi och såg den sårade mannen. De försökte få in honom i bilen för att kunna köra honom till sjukhus.
Det här får mig på allvar att må illa.

Sedan har jag inte mycket till övers för Christian Whiton som vill lägga fokus på att det är ett politiskt krig som förs MOT USA och att de som gör detta (läs: Assange och Wikileaks) ska straffas. När fokus egentligen borde ligga på de vidriga amerikanska militärernas obefintliga moral.

Jag gissar att jag säkert kan bli satt på plats i detta ämne då det enda jag sett, läst och hört är denna dokumentär.
Men faktum är att jag inte bryr mig om vare sig Wikileaks, Assange eller nån annan jävla mediahysteri kring det här. Det jag bryr mig om är att det finns folk som dokumenterat dödar oskyldiga, klappar sig själv på axeln och bryr sig noll om det är barn som skjuts ner, som sedan kommer hem till USA och blir hyllade för sin insats.

You make me sick.

8 kommentarer:

Alexander sa...

riktigt så enkelt är det dock inte. Jag köper inte riktigt det där, har sett videon när de skjuter. Att de åker in i krigszon med barn just efter att det smällt och plockar upp vapen är ju nåt man kan fundera på om är riktigt smart.
sen är det inte ovanligt att de t.ex. i palestina placerar ut kvinnor och barn vid militära mål av just den orsaken att de ska kunna skrika i media och spä på hatet mot den store satan USA. Så faktum är att de SADE att de var på väg till skolan. Faktumet kunde lika gärna vara att de hade barn i bilen just ifall nåt sånhärnt skulle hända och sen ljög om det.

angående soldaternas diskussion, det är oerhört svårt att säga hur du själv skulle reagera om du var i krig.
Det är rätt mycekt politiskt krig, var är informationen om de tusentals kvinnor som piskas och stenas varje år för att de har långbyxor under burkan? Var är informationen om palestinska raketer in i israeliska skolor, var är informationen om barn som brinner inne för att de inte får gå ut utan sina slöjor?

Jag har inte intresserat mej för wikileaks så mycket men det jag hört köper jag inte riktigt. Människor älskar att serveras enkla sanningar och en enkel sanning som serveras så som wikileaks serveras går jag inte riktigt med på, jag menar att dokumentärer är vinklade o media ljuger skulle inte direkt vara första gången.

Fisan sa...

Oavsett hur politiken ser ut, varför man krigar, att folk blir stenade and so on and so forth...så är det fan INTE ok att heja och skratta precis efter att man plöjt ner ett gäng människor som inte ens fick chans att försvara sig.
Punkt.
Då är det något fel i huvudet.

...och jo, jag kan säg med all säkerhet att jag inte hade hoppat av lycka eller skrutit med min pricksäkerhet efter att ha dödat någon, även om jag var i krig.

Hade du det?

Jag hade reagerat på precis samma sätt om det var något annat lands militär och inte USA's, men just i den här filmen så var det ju inte så. Eller hur?

Alexander sa...

mja, jag vet inte, är rätt starkt att kunna med hel säkerhet säga att man skulle kunna vara så närvarande i det man gör när man dödar folk. Jag kanske skulle hurra och vara glad för att bagatellisera och inte bli galen över att jag just dödat någon. Folk fungerar så. Man skrattar åt det hemska för att inte bli galen. finns garanterat namn på det i psykologilitteratur

finns exempel där andra land gjort samma sak, framförallt arabiska länder, har dock inte sett nån reaktion på det här :P

Fisan sa...

Det finns säkert namn på det, men jag hade inte kunnat göra det.
...och jag kommer aldrig aldrig aldrig förstå dom som bagatelliserar att dom dödat. Oavsett.

Jag är säker på att det finns hur många exempel på skit som hänt i andra länder också. Jag säger inte att USA är djävulen och alla andra beter sig schysst i krigstider.

När du säger att du inte sett någon reaktion på det här, syftar du då på här i bloggen eller här i landet?
Om du menar här i bloggen så länka gärna till en film där det händer någon annanstans så ska jag skriva ett inlägg om det också...
Eller varför googlar jag inte fram alla hemska saker som vi människor gjort mot varandra och skriver inlägg om varje enskild händelse?
För annars är det ju inte rättvist :P

Alexander sa...

du kommer säkert aldrig förstå förrän du själv skulle leva i krig, vilket hoppeligen aldrig kommer hända.

här i bloggen såklart :P vad jag menar är att det är lätt att köpa det här med wikileaks o det som hänt, men det är inte riktigt så enkelt tror jag. Det är lite som baksäteschaufförer och folk som tittar på sport på tv. De förstår INTE hur personen kunde göra så själv men hade antagligen inte vart lika lätt om de själva stått på planen ;)

här har du nåt, det är inte krig iof för jag e inte tillräckligt engagerad i diskussionen för att börja leta efter gamla saker. Men det är nåt folk tycker är underhållning i sudan.
http://www.youtube.com/watch?v=yYGP8Ac10oc&feature=player_embedded

Fisan sa...

Du missar min poäng och försöker läxa upp mig om saker jag inte har tagit upp.

Vad är det jag ska förstå? Att så fort man hamnar i krig kommer man tycka det är roligt när man har ihjäl människor.
..och jag är ledsen, men du jämför detta med sport?

Alexander sa...

nä jag missar inte dina poäng, jag menar att det är lätt att döma folk hemifrån soffan.

Fisan sa...

Hade det varit vilken annan situation som helst så hade jag inte sagt något.
Men nu pratar vi om människor som hurrar, skrattar och berömmer varandra efter att ha skjutit ihjäl 12-15 pers som inte ens getts möjlighet att försvara sig.

Sånna personer och handlingar har jag inga problem med att döma, även om jag bara sitter hemma i soffan.